Comunicate
În vederea desfășurării lucrărilor de realizare a Pasajului Doamna Ghica, începând cu data de 17.02.2019, ora 10:00, până la finalizarea acestora, trei stații de autobuz vor fi reamplasate temporar, astfel:
- stația „Șoseaua Colentina”, aferentă liniilor 243, 282 și 343, situată în prezent pe Str. Doamna Ghica, pe sensul spre Bd. Lacul Tei, va fi mutată pe Șos. Colentina, pentru autobuzele liniilor 282 și 343 (la aproximativ 50 m înainte de intersecția cu Str. Doamna Ghica) și pe Str. Doamna Ghica, pentru autobuzele liniei 243 (la aproximativ 170 m înainte de intersecția cu Șos. Colentina)
- stația „Doamna Ghica”, aferentă liniei de noapte N108, situată în prezent pe Str. Doamna Ghica după intersecția cu Șos. Colentina, pe sensul spre Str. Baicului, va fi mutată cu aproximativ 35 m spre Str. Heliade între Vii și va fi numită „Șoseaua Colentina”
- stația „Șoseaua Colentina”, aferentă liniei 243, situată în prezent pe Str. Doamna Ghica înainte de intersecția cu Șos. Colentina, pe sensul spre Șos. Pantelimon, va fi mutată cu aproximativ 100 m după această intersecție și va funcționa pe amplasamentul comun cu cel al liniei de noapte N108
Cu ocazia desfășurării partidei de fotbal între echipele FC DINAMO 1948 și FOTBAL CLUB FCSB pe Stadionul „Arena Națională”, în data de 16.02.2019, începând cu ora 18:30, traficul rutier va fi restricționat pe Bd. Pierre de Coubertin, între str. Vatra Luminoasă și intrarea în stadion.
Având în vedere aceste măsuri, sub coordonarea agenților de la Brigada Rutieră, STB SA va modifica circulația mijloacelor de transport public de pe traseele din zonele afectate, astfel:
Troleibuzele liniei 86 vor circula pe traseul de bază între terminalul „Dridu” și intersecția Str. Vatra Luminoasă/ Str. Tony Bulandra, apoi pe un traseu modificat în ambele sensuri, pe Str. Tony Bulandra, până la Depoul Vatra Luminoasă.
Troleibuzele liniei 90 vor circula pe traseul de bază între terminalul „Valea Argeșului” și intersecția Str. Vatra Luminoasă/ Str. Tony Bulandra, apoi pe un traseu modificat în ambele sensuri, pe Str. Tony Bulandra, până la Depoul Vatra Luminoasă.
Autobuzele liniei 143 vor circula pe traseul de bază între terminalul „Bucur Obor” și intersecția Str. Baicului/ Șos. Pantelimon, apoi pe un traseu modificat, prin Șos. Pantelimon, Bd. Ferdinand, Bd. Gării Obor, până la terminalul „Baicului” (comun cu cel al liniilor 69, 86 și 682), cu întoarcere prin Str. Baicului, Str. Paharnicul Tuturea, după care vor urma traseul actual.
De sâmbătă, 15 februarie 2020, linia de tramvai 41 își reia circulația normală pe Podul Grant, ca urmare a finalizării lucrărilor de consolidare a pasajului care afectau circulația tramvaiului pe două fire.
În prezent, tramvaiele liniei 41 circulă între terminalele „Ghencea” și „Piața Presei Libere”, în ambele sensuri, având restricție de circulație pe un singur fir („la paletă”) în zona Podului Grant.
Începând de vineri, 14.02.2020 - la ora 21:30, până sâmbătă, 15.02.2020 - la ora 05:00, vor fi demontate piesele de cale utilizate temporar pentru circulația alternativă a tramvaielor de pe ambele sensuri, pe același fir.
Așadar, vineri seară, începând cu ora 21:30, tramvaiele liniei 41 nu vor mai circula, până la sfârșitul programului. Pentru preluarea călătorilor de pe acest traseu, de la ora 20:00 va funcționa linia navetă de autobuze 641, între terminalele „Ghencea” şi „Piaţa Presei”, pe Bd. Ghencea, Str. Braşov, Str. Lujerului, Pasaj Lujerului, Şos. Virtuţii, Calea Crângaşi, Pasaj Grant, Str. Turda, Bd. Mareşal Alexandru Averescu, Bd. Mărăşti, Bd. Expoziției.
Pe sensul spre terminalul „Piața Presei”, autobuzele liniei navetă 641 vor efectua opriri astfel:
· pe Bd. Ghencea, în staţia „Tudor Vladimirescu”, comună cu cea a liniilor de autobuz 122, 126, 173, 185, 221, 222 şi 385;
· pe Str. Braşov, în stația comună cu cea a liniilor de autobuz 173 şi 221, precum și în noile staţii „Oprire”, situate înainte de intersecţia cu Drumul Taberei - ramura de nord și înainte de Bd. Timişoara;
· pe Str. Virtuţii, în noua staţie „Oprire” amplasată după intersecţia cu Bd. Uverturii, apoi în stația comună cu cea a liniei de autobuz 178;
· pe Şos. Crângaşi, în stația comună cu cea a liniei de autobuz 178;
· pe Str. Turda, în noua staţie „Oprire”, amplasată după Pasajul Grant;
· pe Bd. Mareşal Alexandru Averescu, în noua staţie „Oprire”, amplasată după intersecţia cu Bd. Ion Mihalache;
· pe Bd. Mărăşti, în noua staţie „Oprire”, amplasată după intersecţia cu Str. Alexandru Constantinescu, apoi în stația comună cu cea a liniei de autobuz 330;
· în terminalul „Piaţa Presei Libere”, comun cu cel al liniei regionale R442.
Pe sensul spre terminalul „Ghencea”, autobuzele liniei navetă 641 vor efectua opriri astfel:
· pe Bd. Mărăşti, în cele două staţii nou înființate „Oprire”, amplasate în zona Institutului Agronomic şi după intersecţia cu Str. Alexandru Constantinescu;
· pe Str. Turda, în cele două stații „Oprire”, amplasate după intersecţia cu Bd. Ion Mihalache și înainte de Pasajul Grant;
· pe Şos. Crângaşi şi Str. Virtuţii, în stația comună cu cea a liniei de autobuz 178, precum şi în noua staţie „Oprire” amplasată înainte de Bd. Uverturii;
· pe Str. Braşov, în stația comună cu cea a liniilor de autobuz 105, 173 şi 221, precum și în noua staţie „Oprire” situată după intersecţia cu Bd. Timişoara;
· în terminalul „Ghencea”, comun cu cel al liniei regionale R425.
Primăria Capitalei, prin Administrația Străzilor și Compania Municipală Străzi, Poduri și Pasaje București, a finalizat în doar nouă luni consolidarea și reabilitarea Podului Grant, pe tronsonul Turda – Crângași.
Primarul General, Gabriela Firea: „Podul Grant, o legătură importantă între cartierele din nordul și vestul Capitalei, nu a mai intrat în reparații de peste 12 ani. Expertiza tehnică a arătat că lucrările nu mai puteau fi amânate. În aprilie 2019, Podul Grant a intrat în consolidare și reabilitare. Prima etapă a proiectului, între Turda și Crângași, a fost finalizată într-un timp scurt având în vedere că aici erau problemele cele mai grave. A fost modernizată și calea de rulare a tramvaiului 41, după aproape 20 de ani. A doua etapă, pe sensul Crângași – Turda, va începe când vor fi primite toate avizele pentru restricționarea etapizată a traficului.”
Podul Grant a fost supus unei expertize tehnice în urma căreia a fost inclus în clasa de stare tehnică IV – stare nesatisfăcătoare, doar bretelele de acces fiind încadrate în clasa de stare tehnică III – stare satisfăcătoare. Astfel, a fost realizată documentația de proiectare faza DALI, iar prin lucrările propuse pasajul urmează să fie adus la cerințele de calitate cerute de Legea 10/1995.
Din aprilie 2019, au fost închise treptat bretelele de urcare/coborâre, a fost restricționat traficul rutier, iar pentru o perioadă a fost închisă totală circulația tramvaielor.
În acest timp au fost realizate lucrări de reparații ale elementelor din beton, frezarea straturilor de asfalt, s-a pus hidroizolație nouă, s-a demontat calea veche de rulare a tramvaiului, au fost achiziționate și montate traverse noi, s-a montat calea de rulare a tramvaiului, s-au așternut mixturile asfaltice, s-au achiziționat noi rosturi de dilatație și de asemenea s-au consolidat pilonii aferenți pasajului. Parapetele metalic nou va fi montat ulterior deschiderii traficului, pe timpul nopții, achiziția fiind în derulare.
Lucrările de reabilitare și consolidare a Podului Grant sunt realizate de Compania Municipală Străzi, Poduri și Pasaje. Valoarea totală a contractului, pentru ambele tronsoane ale podului, se ridică la aproape 12 milioane de euro.
Ca urmare a desfășurării lucrărilor de asfaltare din localitatea Manolache, începând cu data de 13.02.2019, linia regională R408 va funcționa pe un traseu scurtat, între terminalul „Complex Comercial Titan” și intersecția Str. Căminului/ Str. Lanului.
Începând cu data de 12.02.2020, capătul liniei de autobuz 312 din zona centrală, situat în prezent în „Piața Unirii” (pe Splaiul Unirii), va funcționa la stația „Piața Unirii 1” (situată în rondul de la Piața Unirii), pe amplasamentul comun cu cel al liniilor 104, 116, 117, 123, 313 și 783.
Conform reglementărilor actuale, la capătul de linie, odată cu schimbarea sensului de mers al vehiculului, călătorii care folosesc portofelul electronic au obligația de a valida cardul de transport pe sensul către celălalt terminal, chiar dacă întoarcerea este efectuată pe un traseu de tip buclă.
În vederea desfășurării lucrărilor edilitare pe Calea Floreasca, în zona intersecției cu Șos. Fabrica de Glucoză, începând cu data de 11.02.2019, ora 10:30, stația de autobuz „Șoseaua Fabrica de Glucoză” aferentă liniilor 135 și N119, situată pe Calea Floreasca pe sensul spre Șos. Pipera, va fi reamplasată temporar, la aproximativ 70 de metri spre Str. Ceaikovski.
Începând cu data de 11.02.2020, ora 09:00, autobuzele liniei 243 vor efectua opriri în stația nou înființată „Piața Delfinului”, amplasată pe Str. Doamna Ghica, pe sensul spre terminalul „Cora Pantelimon”, între stațiile „Torentului” și „Bd. Chișinău”.
Tramvaiele liniilor 1, 8, 11 și 25 au fost blocate, luni, 10.02.2020, ora 09:05, pe Bd. Timișoara, la Piața Danny Huwe (Răzoare), pe sensul spre CFR Progresul, din cauza unui tramvai care s-a defectat în traseu.
A fost formată o linie navetă de autobuze, care a funcționat de la intersecția bd. Vasile Milea/ bd. Timișoara, până la Piața Eroii Revoluției.
Circulația a fost reluată la ora 10:15.
STB SA a înființat o comisie care analizează cauzele defecțiunii tramvaiului.
Începând cu data de 07.02.2020, autobuzele liniilor regionale R422, R423 și R425 vor efectua opriri în stația „Ghidigeni” și pe sensul spre periferie, pe Prelungirea Ghencea, pe amplasamentul comun cu cel al stației liniilor 105, 122, 222, 368 și 385.
Referitor la articolul apărut, miercuri, 05.02.2020, în publicaţia Hotnews.ro, intitulat “Societatea de Transport Bucureşti (STB) a solicitat creşterea tarifului pe călătorie de la 1,3 lei la 2,5 lei”, care preia informaţii publicate de Agenția Națională de Presă AGERPRES în cadrul unui interviu acordat de Directorul General Andrei George Creci, Societatea de Transport Bucureşti - STB SA face următoarele
PRECIZĂRI
Interviul acordat de Andrei George Creci, Directorul General al STB SA, Agenției Naționale de Presă AGERPRES a fost unul amplu, în care au fost abordate multiple teme legate de transportul public şi de activitatea STB SA, iar titlul și lead-ul știrii au preluat o idee prezentată de acesta cu titlul de exemplu, care nu este nicidecum o propunere de majorare a tarifului pe călătorie.
Informatiile publicate, cu privire la tariful practicat în București, reprezintă doar un fragment din discuţia purtată de Directorul General cu reprezentantul AGERPRES, discuție în care Andrei Creci a arătat că, în decurs de 11 ani, fosta Regie Autonomă de Transport București a trimis Primăriei Capitalei, în repetate rânduri, propuneri de majorare a tarifului, având în vedere evoluţia costurilor şi a inflaţiei în perioadele respective. Totodată, actuala STB SA nu are atribuţii în ceea ce privește stabilirea tarifului de călătorie, acestea fiind de competenţa Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti - Ilfov (TPBI) şi a Primăriei Municipiului Bucureşti.
Așadar, Directorul General a menţionat cu titlu orientativ valoarea de 2,5 lei/călătorie, acest tarif fiind prezentat doar ca un exemplu, fiind tariful practicat în Craiova, iar pornind de la acest exemplu, Andrei Creci a arătat că veniturile lunare ale STB SA ar creşte cu 6-7 milioane de lei.
Începând cu data de 05.02.2020, autobuzele liniei regionale R419 vor efectua opriri în stația nou înființată „Proda”, amplasată pe Str. Odăi pe sensul spre terminalul „Bumbăcăria Jilava”, între stațiile „Odăi” și „Grădinița cu Program Prelungit”.
De la aceeași dată, autobuzele liniei regionale R428 vor efectua opriri în stația nou înființată „Proda”, amplasată pe Str. Odăi pe sensul spre terminalul „CFR Progresul”, între stațiile „Grădinița cu Program Prelungit” și „CFR Centură”.
Începând cu data de 04.02.2020, stația „Microelectronica”, aferentă liniei de autobuz 301, amplasată pe Str. Erou Iancu Nicolae pe ambele sensuri, se va numi „Dimitrie Cantemir”.
Având în vedere asigurarea condiţiilor de circulaţie pentru autobuze pe Str. Rȃul Doamnei, începȃnd cu data de 01.02.2020, liniile 105 şi 368 vor funcționa pe traseele de bază, astfel:
Linia 105 va funcţiona între terminalele „Valea Oltului” şi „Piaţa Presei”, pe Str. Valea Oltului, Prelungirea Ghencea, Str. Râul Doamnei, Drumul Taberei - ramura de sud, Str. Braşov, Drumul Taberei, Bd. G-ral Vasile Milea, Şos. Orhideelor, Bd. Dinicu Golescu, Piaţa Gării de Nord, Calea Griviţei, Str. Clăbucet, Bd. Ion Mihalache, Str. Aviator Popişteanu, Bd. Expoziţiei, cu întoarcere pe Bd. Expoziţiei, Str. Aviator Popişteanu, Bd. Ion Mihalache, Calea Griviţei, Piaţa Gării de Nord, Bd. Dinicu Golescu, Sos. Orhideelor, Bd. G-ral Vasile Milea, Drumul Taberei, Str. Braşov, Drumul Taberei - ramura de sud, Str. Râul Doamnei, Prelungirea Ghencea, Str. Valea Oltului.
Pe traseul modificat, pe sensul spre terminalul „Valea Oltului”, autobuzele liniei 105 vor efectua opriri suplimentare în staţiile „Parcul Drumul Taberei”, „Liceul Eugen Lovinescu” (ambele situate pe Drumul Taberei - ramura de sud, pe amplasamentul comun cu cel al liniilor 69, 90, 93, 173, 221, 365, 366 și 368) și „Rȃul Doamnei” (situată pe Str. Rȃul Doamnei, după intersecţia cu Drumul Taberei-ramura de sud).
Pe sensul spre terminalul „Piaţa Presei”, autobuzele vor efectua opriri suplimentare în stațiile „Rȃul Doamnei” (situată pe Str. Rȃul Doamnei, după intersecţia cu Prelungirea Ghencea), „Aleea Vlăsiei” şi „Liceul Eugen Lovinescu” (ambele situate pe Drumul Taberei - ramura de sud, pe amplasamentul comun cu cel al liniilor 69, 90, 93, 173, 367 și 368).
Linia de autobuz 368 va funcţiona între terminalele „Valea Oltului” şi „Piaţa Romană”, pe Str. Valea Oltului, Prelungirea Ghencea, Str. Râul Doamnei, Drumul Taberei - ramura de sud, Str. Braşov, Drumul Taberei, Drumul Sării, Str. Răzoare, Şos. Panduri, Str. Prof. Dr. Rainer, Bd. Eroilor, Str. Ştirbei Vodă, Calea Victoriei, Str. Dem. I. Dobrescu, Bd. Nicolae Bălcescu, Bd. G-ral Gheorghe Magheru, cu întoarcere pe Bd. G-ral Gheorghe Magheru, Str. George Enescu, Str. Nicolae Golescu, Str. Episcopiei, Str. Ştirbei Vodă, Str. Luterană, Str. G-ral Budişteanu, Str. Mircea Vulcănescu, Str. Berzei, Str. Ştirbei Vodă, Bd. Eroilor, Str. Dr. Bagdasar, Şos. Panduri, Bd. Geniului, Drumul Sării, Drumul Taberei, Str. Braşov, Drumul Taberei - ramura de sud, Str. Râul Doamnei, Prelungirea Ghencea, Str. Valea Oltului, terminal „Valea Oltului”.
Pe traseul modificat, pe sensul spre terminalul „Valea Oltului”, autobuzele vor efectua opriri suplimentare în staţiile „Parcul Drumul Taberei”, „Liceul Eugen Lovinescu” (ambele situate pe Drumul Taberei - ramura de sud, pe amplasamentul comun cu cel al liniilor 69, 90, 93, 173, 221, 365, 366 și 368), „Rȃul Doamnei” (situată pe Str. Rȃul Doamnei, după intersecţia cu Drumul Taberei - ramura de sud), „Ghidigeni” şi „Valea Oltului” (ambele amplasate pe Prelungirea Ghencea, pe amplasamentul comun cu cel al liniilor 105, 122, 222 și 385.
Pe sensul spre terminalul „Piaţa Romană”, autobuzele vor efectua opriri în stațiile „Valea Oltului”, „Ghidigeni” (ambele situate pe Prelungirea Ghencea, pe amplasamentul comun cu cel al liniilor 105, 122, 222 și 385), „Rȃul Doamnei” (situată pe Str. Rȃul Doamnei, după intersecţia cu Prelungirea Ghencea), „Aleea Vlăsiei”, „Liceul Eugen Lovinescu” (ambele situate pe Drumul Taberei - ramura de sud, pe amplasamentul comun cu cel al liniilor 69, 90, 93, 173, 367 și 368).
De la aceeaşi dată, staţiile „Rȃul Doamnei” (aferentă liniilor 69, 90, 93, 173 și 221) și „Şcoala Gimnazială Elena Cuza” (aferentă liniilor școlare T13 și T14), situate pe sensul spre terminalul „Valea Argeşului”, vor reveni pe amplasamentele de bază, aflat la aproximativ 80 metri după intersecţia cu Str. Segarcea.
De asemenea, staţia „Aleea Vlăsiei” (aferentă liniilor 69, 90, 93, 105, 173, 368 și T15), situată pe Drumul Taberei - ramura de sud, pe sensul spre Str. Braşov, va reveni pe amplasamentul de bază, aflat la aproximativ 50 metri după intersecţia cu Str. Rȃul Doamnei.
STB SA începe, de vineri, 31 ianuarie 2020, să distribuie măști medicale către călători, pentru a diminua efectele răspândirii virusului gripal în mijloacele de transport în comun din București.
Până în prezent, 2.332 de cazuri de gripă sezonieră au fost confirmate la cabinetele de medicină școlară din instituțiile de învățământ de stat din Capitală, cabinete ce fac parte din rețeaua coordonată prin Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București. La acest număr se adaugă elevii din învățământul privat și pacienții care au mers la medicii de familie, date care nu sunt raportate către Primăria Capitalei.
Astfel, în prima zi vor fi disponibile circa 100.000 de măști, care vor fi distribuite la cerere călătorilor prin intermediul celor 220 de centre de vânzare, celor 300 de controlori și al conducătorilor de vehicule.
La centrul de vânzare de la terminalul Sosiri al Aeroporului Internațional „Henri Coandă” sunt disponibile cele mai multe măști medicale, acesta fiind un important punct de intrare în București al cetățenilor străini.
În funcție de necesități, STB SA va suplimenta în perioada următoare cantitatea de măști pentru distribuirea către călători.
Pentru protejarea celor din jur, STB SA le recomandă călătorilor care prezintă simptome de gripă să solicite măști de protecție de la centrele de vânzare, de la conducătorii de vehicule sau de la echipele de control și să aibă în vedere faptul că, potrivit instrucțiunilor de utilizare, acestea trebuie îndepărtate atunci când se umezesc și nu mai asigură protecție.