Comunicate
Monitoarele din punctele de informare din staţiile RATB nu sunt în proprietatea RATB, ele fiind administrate de o companie privată.
Activitatea de amenajare şi administrare a staţiilor din reţeaua de transport public este asigurată, conform O.U.G. 109/2005, de către administraţia publică locală.
În staţiile de transport public, RATB administrează numai indicatoarele inscripţionate cu denumirea staţiei şi liniilor aferente.
Ca urmare a creării condiţiilor de circulaţie pe Str. Valea Cascadelor, începând cu data de 07.05.2011, linia 136 va funcţiona şi în zilele de sâmbătă şi duminică între CET Vest Militari şi Pod Izvor.
Autobuzele vor circula de la terminalul CET Vest Militari, pe Bd. Timişoara, Str. Valea Cascadelor, Bd. Iuliu Maniu, Bd. Geniului, Şos. Pandurilor, Calea 13 Septembrie, Bd. Libertăţii, Bd. Naţiunilor Unite, Str. Haşdeu, Splaiul Independenţei, Pod Izvor, cu întoarcere pe Splaiul Independenţei, Bd. Libertăţii, Calea 13 Septembrie, Şos. Pandurilor, Bd. Geniului, Bd. Iuliu Maniu, Str. Valea Cascadelor şi Bd. Timişoara.
De la aceeaşi dată, linia 636 se desfiinţează.
Datorită creării condiţiilor de circulaţie a troleibuzelor în zona intersecţiei Calea Plevnei/Str. Berzei, începând cu data de 04.05.2011, linia 85 va reveni pe traseul de bază.
Troleibuzele vor circula între terminalul Baicului şi Gara de Nord, pe următorul traseu: Bd. Gării Obor, Bd. Ferdinand, Bd. Carol I, Piaţa Universităţii, Bd. Regina Elisabeta, Piaţa Mihail Kogălniceanu, Calea Plevnei, Str. Mircea Vulcănescu, Str. Baldovin Pârcalabul, Str. Gării de Nord, Gara de Nord, cu întoarcere prin Str. Witing, Calea Plevnei, urmând apoi traseul iniţial.
Biletele de călătorie pe suport de hârtie vor mai fi disponibile în centrele de vânzare din reţeaua RATB până la epuizarea stocurilor.
În locul biletelor din hârtie, călătorii RATB au la dispoziţie: portofelul electronic, încărcat pe cardul ACTIV nominal / nenominal, precum şi cardul MULTIPLU.
Precizăm că efectuarea plăţii cu cardul nu implică majorarea tarifului călătoriei cu mijloacele RATB, acesta rămânând neschimbat.
Cardul ACTIV asigură accesul călătorilor în reţeaua RATB, precum şi în reţeaua Metrorex, iar în viitor va avea şi alte aplicaţii, cum ar fi plata parcării, accesul la muzee, spectacole etc. Achiziţionarea cardului se face la toate centrele emitente RATB, iar reîncărcarea sa este extrem de comodă şi rapidă, putând fi efectuată la oricare punct de vânzare RATB, la ATM-uri, dar şi mai comod, prin Internet.
Călătorii ocazionali, cu precădere cei nerezidenţi în Bucureşti, au la dispoziţie cardul MULTIPLU, utilizabil numai în reţeaua RATB. Acesta poate fi achiziţionat contra cost, de la unităţile de vânzare din reţeaua RATB şi poate fi configurat cu minimum 2 călătorii / maximum 10 călătorii sau abonament de o zi.
Pentru a veni în sprijinul călătorilor şi a facilita plata rapidă şi comodă a serviciilor de transport, Regia va diversifica oferta de instrumente de plată, prin includerea cardurilor Dual, emise de diferite instituţii bancare, ce vor îngloba aplicaţie bancară şi aplicaţie de transport. De asemenea, în viitorul apropiat, călătorii vor putea să achite contravaloarea călătoriei şi prin intermediul telefonului mobil.
RATB reaminteşte tuturor călătorilor, inclusiv posesorilor de abonamente, că este foarte important să valideze cardul la fiecare urcare în mijloacele de transport în comun, întrucât Regia obţine astfel informaţii relevante privind gradul de încărcare a vehiculelor pe zone şi intervale orare, date extrem de importante pentru adaptarea ofertei de transport la cererea înregistrată şi pentru eficientizarea serviciilor oferite.
Ca urmare a finalizării lucrărilor la terminalul Gara Basarab, începând cu data de 22.04.2011, Regia Autonomă de Transport Bucureşti va aplica următoarele măsuri:
Linia 35 de tramvaie se va reînfiinţa pe traseul Depoul Militari, Str. Valea Cascadelor, Bd. Preciziei, Bd. Timişoara, Bd. G-ral Vasile Milea, Şos. Orhideelor şi Gara Basarab.
Linia de autobuze 635 va funcţiona numai între terminalul Gara Basarab şi Vasile Pârvan, pe următorul traseu: Bd. Dinicu Golescu, Piaţa Gării de Nord, Bd. Gheorghe Duca, Bd. Alexandru Ioan Cuza, Şos. Nicolae Titulescu, Bd. Banu Manta, Bd. Ion Mihalache, Str. Buzeşti, Str. Polizu, Calea Griviţei, Piaţa Gării de Nord, Bd. Dinicu Golescu, Str. Stirbei Vodă, Calea Plevnei, cu întoarcere prin Str. Vasile Pârvan, Bd. Mihail Kogălniceanu, Splaiul Independenţei, Str. Ştirbei Vodă, Bd. Dinicu Golescu, Piaţa Gării de Nord, Calea Griviţei, Str. Polizu, Str. Buzeşti, Bd. Ion Mihalache, Bd. Banu Manta, Şos. Nicolae Titulescu, Bd. Alexandru Ioan Cuza, Bd. Gheorghe Duca, Piaţa Gării de Nord, Bd. Dinicu Golescu, terminal Gara Basarab.
Linia 282 va reveni pe traseul de bază de la Piaţa Gării de Nord, prin Bd. Dinicu Golescu până la terminalul Gara Basarab.
Linia 780 va funcţiona pe traseul de bază, între Aeroportul Henri Coandă şi Piaţa Gării de Nord, apoi prin Bd. Dinicu Golescu până la terminalul Gara Basarab.
Linia 123 va reveni pe traseul de bază de la intersecţia Cal. Plevnei/Str. Barierei, pe Cal. Plevnei, Şos. Orhideelor, Bd. Dinicu Golescu, Gara de Nord, cu întoarcere pe Str. Witing, Cal. Plevnei, Str. Constantin Noica, apoi traseul actual.
Linia 133 va reveni pe traseul de bază de la Piaţa Gării de Nord, prin Bd. Dinicu Golescu, Gara Basarab, cu întoarcere pe Şos. Orhideelor, Cal. Plevnei, apoi traseul
Astăzi, 19 aprilie, ora 16.45, în zona Bulevardului Unirii, la staţia Piaţa Traian, a fost identificată o persoană de sex masculin, în vârstă de 21 de ani, ce inscripţiona cu graffiti un autobuz RATB din linia 135.
În aceeaşi zonă, ieri, 18 aprilie, alte 16 autobuze plătite din banii contribuabililor au fost identificate cu acelaşi înscris graffiti.
În momentul de faţă, persoana în cauză se află la Secţia 11 de Poliţie pentru cercetări. Individul va suporta contravaloarea reparaţiilor necesare pentru aducerea la starea iniţială a autobuzelor, urmând ca după stabilirea valorii prejudiciului creat, să-i fie aplicată sancţiunea contravenţională sau penală.
“ Rugăm toţi cetăţenii să ia atitudine, în momentul semnalării unor acte antisociale produse în mijloacele de transport în comun, şi să apeleze telefonul de urgenţă 112”
a declarat domnul Adrian Criţ, directorul general RATB.
SERVICIUL RELATII PUBLICE
telefon: 021. 307.43.58
e-mail: relatii.publice@ratb.ro
Având în vedere acuzaţiile formulate de domnul Andrei Chiliman, Preşedintele filialei PNL Bucureşti, la adresa Regiei Autonome de Transport Bucureşti, în comunicatul „RATB- vandalism politic şi slugărnicie pedistă, pe banii bucureştenilor”, emis în data de 11.04.2011, facem următoarele precizări:
Nu a existat şi nu există nicio solicitare din partea organizaţiei PNL Bucureşti pentru montarea afişelor publicitare pe stâlpii aflaţi în administrarea RATB.
Menţionăm că agrearea unei convenţii privind exploatarea spaţiilor de expunere, obligă RATB să verifice dacă amplasarea materialelor publicitare respectă prevederile Hotărârii Consiliului General al Municipiului Bucureşti nr. 2/2011, privind aprobarea Regulamentului local de publicitate al Municipiului Bucureşti, precum şi normele de siguranţa circulaţiei, conform OUG nr. 195/2002, privind circulaţia pe drumurile publice, art. 30, alin.1, alin. 7.
De asemenea precizăm că, stâlpii în cauză sunt în administrarea RATB şi nu a existat o convenţie privind acceptul nostru pentru montarea afişelor publicitare respective. Prin încheierea unei convenţii pentru exploatarea spaţiilor de expunere, RATB îşi exercită prerogativele de proprietar şi totodată verifică dacă nu sunt încălcate prevederile legale, stabilind în acest sens condiţiile standard privind locaţia, perioada, aşezarea, dimensiunile, etc.
Pentru încălcarea dispoziţiilor legale şi a regimului proprietăţii, RATB urmează a se îndrepta împotriva celor vinovaţi.
SERVICIUL RELAŢII PUBLICE
telefon: 021. 307.43.58
e-mail: relatii.publice@ratb.ro
Ca urmare a finalizării lucrărilor pe Şos. Orhideelor (tronsonul cuprins între Calea Giuleşti şi Bd. Dinicu Golescu) şi Bd. Dinicu Golescu (tronsonul cuprins între Şos. Orhideelor şi Str. Fluviului), începând cu data de 11.04.2011, liniile de autobuze din zonă vor reveni pe traseele de bază, astfel:
Liniile 105, 178 şi 635 vor reveni pe traseele de bază, în ambele sensuri, de la intersecţia Şos. Orhideelor/Calea Giuleşti/Calea Plevnei, pe Şos. Orhideelor, Gara Basarab, Bd. Dinicu Golescu, urmând apoi traseele actuale.
De asemenea, tot din data de 11.04.2011, ca urmare a instituirii sensului unic de circulaţie pe Str. Afluentului, dinspre Str. Fluviului spre Calea Plevnei, linia 282 va funcţiona pe un traseu modificat de la intersecţia Calea Plevnei/Str. Barierei, pe Str. Barierei până la terminalul Fluviului.
Începând din luna mai a acestui an, se va demara procedura de eliminare a biletelor de hârtie, călătorii putând utiliza cardurile ACTIV sau MULTIPLU din oferta RATB.
Precizăm că, prin validare, cardul ACTIV şi cel MULTIPLU oferă regiei informaţii relevante privind gradul de încărcare a vehiculelor, pe zone şi intervale orare, indicator care contribuie la realizarea unui obiectiv major al RATB şi anume, adaptarea capacităţii de transport la cerinţele publicului călător.
Pentru a veni în sprijinul utilizatorilor, RATB va introduce, până la sfârşitul anului, plata serviciului de transport prin intermediul telefonului mobil, precum şi noi titluri de călătorie.
În momentul de faţă se fac testări pentru lansarea în parteneriat cu BCR a unui card dual, card ce încorporează aplicaţia de transport RATB (utilizând tehnologie contactless). Cardul va fi pus la dispoziţia publicului călător după finalizarea testelor şi punerea la punct a întregului sistem.
De asemenea, RATB a iniţiat un proiect similar şi cu BRD pentru diversificarea ofertei de instrumente de plată a călătoriei şi îşi manifestă dorinţa de a încheia parteneriate similare şi cu alte instituţii financiare.
„Este momentul ca RATB să-şi uniformizeze sistemul de colectare a contravalorii titlurilor de transport, ţinând cont de investiţiile făcute în sistemul automat de taxare. Doar în acest mod putem avea o imagine completă a utilizării mijloacelor de transport în comun şi a cererii de transport”, a declarat Adrian Criţ, directorul general RATB.
Ca urmare a finalizării lucrărilor de reabilitare a sistemului rutier de pe Str. Tunari, precum şi a reorganizării circulaţiei rutiere pe Bd. Dacia, începând cu data de 07.04.2011, linia 5 va reveni pe traseul de bază. Tramvaiele vor circula între terminalul Pasaj Băneasa şi Piaţa Sf. Gheorghe, pe următorul traseu: Str. Barbu Văcărescu, Str. Tunari, Str. Alecu Russo, Bd. Dacia, Piaţa Gemeni, Str. Vasile Lascăr, Str. Armand Călinescu şi Calea Moşilor. Abonamentele eliberate pe linia 5 vor putea fi utilizate până la expirare si pe liniile 34 şi 46 între Str. Barbu Văcărescu şi Bucur Obor, pe linia 21 între Str. Turmelor şi Piaţa Sf. Gheorghe cât şi pe liniile 16 şi 36 pe Str. Lizeanu şi Str. Reînvierii. De la aceeaşi dată, cu avizul Comisiei Tehnice de Circulaţie, staţia Piaţa Gemeni (linii 79, 86, 133, 135), situată pe Bd. Dacia, pe sensul spre Piaţa Romană, se reamplasează înainte de intersecţia cu Str. Viitorului.
Pentru prevenirea evenimentelor de circulaţie şi evitarea ambuteiajelor din zona intersecţiei Str. Ceahlau/ Str. George Mihail Zamfirescu, precum şi în zona capătului de linie Cartier Giuleşti Sârbi, începând cu data de 12.03.2011, autobuzele liniilor 162 şi 163 vor circula pe trasee modificate, astfel:
Linia 162 va funcţiona pe un traseu modificat pe sensul spre Bd. Regiei, de la intersecţia Calea Crângaşi/ Str. Ceahlau, prin Calea Crângaşi, Calea Giuleşti, Aleea Tibleş, Str. Pascal Cristian, urmând apoi traseul actual. Celalalt sens nu se modifică.
Linia 163 va funcţiona pe un traseu modificat pe sensul spre Bd. Regiei, de la terminalul Cartier Giuleşti Sârbi, prin Str. Răsadniţei, Str. Sculptorilor, Str. Entuziasmului, cu intoarcere prin Calea Giuleşti, Bd. Constructorilor, Sos. Virtuţii, Calea Crângaşi, Calea Giuleşti, Aleea Tibleş, Str. Pascal Cristian, apoi traseul actual. Celalalt sens nu se modifică.
Autobuzele liniei 163 vor opri şi în noua staţie, denumita Răsadniţei, amplasata pe Str. Sculptorilor, înainte de intersecţia cu Str. Entuziasmului.
Ca urmare a avansării lucrărilor de construcţie a Bulevardului Uranus, începând cu data de 05.03.2011, Brigada de Poliţie Rutieră a avizat restricţionarea traficul rutier pe Str. Berzei, tronsonul cuprins între Str. Cameliei şi Str. Mircea Vulcănescu.
Din aceasta cauză, linia 635 va funcţiona pe traseul actual între terminalul Ghencea şi intersecţia Str. Polizu/ Calea Griviţei, apoi pe un traseu modificat pe Calea Griviţei, Piaţa Gării de Nord, Bd. Dinicu Golescu, Str. Stirbei Vodă, Calea Plevnei, cu întoarcere prin Str. Vasile Pârvan, Bd. Mihail Kogălniceanu, Splaiul Independenţei, Str. Stirbei Vodă, Bd. Dinicu Golescu, Piaţa Gării de Nord, Calea Griviţei, Str. Polizu, Str. Buzeşti, Bd. Ion Mihalache, Bd. Banu Manta, Bd. Alexandru Ioan Cuza, Bd. Gheorghe Duca, Piaţa Gării de Nord, Bd. Dinicu Golescu, Str. Fluviului, apoi traseul de ducere.
Ca urmare a avansării lucrărilor la Pasajul Pipera, începând din data de 24.02.2011, ora 20.00, se va restricţiona traficul rutier pe Sos. Pipera, tronsonul cuprins între Str. Elena Caragiani şi Calea Floreasca, precum şi pe Str. Avionului.
Din această cauză, la solicitarea Primariei Municipiului Bucureşti, liniile de autobuze 112 şi 135 vor funcţiona pe trasee modificate, astfel:
Linia 112 va funcţiona pe un traseu modificat pe sensul spre terminalul C.F.R. Constanţa, de la intersecţia Str. Aviator Serbănescu/ Str. Avionului, prin Str. Aviator Serbănescu, Str. Barbu Văcărescu, Str. Ceaikovski, Calea Floreasca, Str. Fabrica de Glucoză, Str. Barbu Văcărescu, Sos. Pipera, terminal C.F.R. Constanţa.
Linia 135 va funcţiona pe un traseu modificat pe sensul spre terminalul C.E.T. Sud Vitan, de la intersecţia Str. Nicolae Caramfil/Sos. Pipera, pe Str. Nicolae Caramfil, Bd. Aviatorilor, Str. Mircea Eliade, Calea Floreasca, Str. Polonă, apoi traseul actual. Celalalt sens nu se modifică.
RATB, ASTRA VAGOANE Arad şi SIEMENS au decis încheierea unui parteneriat pentru fabricarea de tramvaie cu podea joasă, complet coborâtă, acord cadru ce va fi întărit de către municipalitate şi consiliul general.
Proiectul vizează amenajarea spaţiilor de la Uzina de Reparaţii Atelierele Centrale, retehnologizarea liniei de producţie tramvaie, proiectarea prototipului, construcţia seriei 0, producţia de serie, asigurarea serviciilor de întreţinere şi mentenanţă, astfel încat URAC să se alinieze standardelor necesare susţinerii unui proiect de o asemenea anvergură.
In cadrul acestui parteneriat, RATB participă cu spaţiile de producţie, utilităţile şi forţa de muncă, în timp ce ASTRA VAGOANE Arad, deţinătoarea licenţei Siemens şi a documentaţiei necesare, contribuie cu investiţii în amenajarea spaţiilor şi retehnologizarea liniei de producţie tramvaie din cadrul Uzinei de Reparaţii Atelierele Centrale din RATB, utilizând în acest demers know-how-ul acumulat în domeniul construcţiei de vehicule.
'Voi transforma URAC într-un spaţiu de producţie modern, eficient, capabil de a realiza proiecte performante şi competitive. In cadrul acestei colaborări, vom fabrica cel puţin 300 de unităţi, vehicule cu adresabilitate extinsă tuturor categoriilor de călători, indiferent de vârstă şi mobilitate', a declarat Adrian Criţ, Directorul General RATB.