Comunicate
Autobuzele liniei 143 vor efectua opriri și în stația nou înființată „Șoseaua Colentina”, începând cu data de 14.07.2020, de la ora 09:00.
Amplasată pe Șos. Colentina, la 40 metri după intersecția cu Str. Vladislav Voievod, pe sensul spre Str. Ziduri Moși, între stațiile „Heliade între Vii” și „Bucur Obor”, stația are caracter temporar și va funcționa numai în perioada lucrărilor ce se desfășoară la Pasajul „Doamna Ghica”.
Liniile de tramvai 7, 11 și 25 funcționează pe trasee modificate în zilele de 12 - 13.07.2020, din cauza desfășurării lucrărilor de remediere a unei avarii la rețeaua de canalizare, în zona căii de rulare pentru tramvaie din intersecția Șos. Giurgiului/ Str. George Bacovia.
Astfel:
Tramvaiele liniei 7 circulă pe traseul de bază de la „Piața Unirii” până la capătul de linie „Șura Mare”, unde întorc.
Tramvaiele liniei 11 circulă pe traseul de bază până la intersecția Șos. Progresului/ Calea Rahovei, apoi pe un traseu modificat pe Calea Rahovei, Calea Ferentari (în ambele sensuri), până la capătul de linie „Zețarilor”.
Tramvaiele liniei 25 circulă pe traseul de bază până la intersecția Șos. Progresului/ Calea Rahovei, apoi pe un traseu modificat pe Calea Rahovei, Calea Ferentari, Str. Zețarilor, Str. Anghel Alexandru, Șos. Giurgiului, după care revin pe traseul de bază.
Pentru preluarea călătorilor, a fost înființată linia navetă de autobuze 607, care funcționează între „CFR Progresul” și „Piața Eroii Revoluției”.
Traseul liniei 91 va fi modificat începând cu data de 13.07.2020, în scopul îmbunătățirii serviciului de transport, cu o preluare optimă a fluxului de călători de pe arterele Bd. Dr. Marinescu şi Bd. Eroii Sanitari.
Astfel, troleibuzele vor circula pe traseul actual între terminalul „Depoul Alexandria” şi intersecția Şos. Cotroceni/ Bd. Dr. Marinescu, apoi pe un traseu modificat în ambele sensuri, pe Bd. Dr. Marinescu, Bd. Eroii Sanitari, Piaţa Operei, Bd. Mihail Kogălniceanu, după care vor urma traseul de bază până la terminalul „Piaţa Rosetti”.
Pe traseul modificat, troleibuzele liniei 91 vor efectua opriri în stații comune cu cele ale liniei 61.
Primarul General, Gabriela Firea: “Așa cum am promis, continuăm să modernizăm parcul auto STB cu autovehicule ultramoderne și nepoluante!
Pe lângă cele 400 de autobuze Euro 6 aflate în trafic, începând de astăzi, 7 iulie 2020, primele opt autobuze hibrid Mercedes Citaro, din cele 130 achizitionate cu finanţare nerambursabilă, vor circula pe traseul liniei 131. Astfel, noile vehicule vor tranzita zona centrală a Capitalei, respectiv Piaţa Romană, Calea Dorobanţi, Arcul de Triumf, Piaţa Presei, până la Complexul Comercial Băneasa.
Autobuzele, ultramoderne, sunt prevăzute cu funcții special destinate persoanelor cu dizabilități, au instalatie de climatizare, prize USB pentru încărcarea rapidă a dispozitivelor mobile, precum şi un sistem informatic performant care permite furnizarea informațiilor despre călătorie pasagerilor, în timp real .
• Conform graficului de livrare, toate autobuzele hibrid vor fi livrate până în ianuarie 2021.
• Autobuzele au o capacitate de până la 100 de pasageri, 27 aşezaţi şi 65 în picioare.
• Noile autobuze Mercedes-Benz Citaro Hybrid au o garanție de tip Full Warranty, de 8 ani şi 480.000 de km.
• Valoarea contractului este de 195.268.331,70 lei, fără TVA. Finanțarea provine de la Administrația Fondului pentru Mediu, în cadrul ”Programului privind îmbunătățirea calității aerului și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, utilizând autovehicule mai puțin poluante în transportul public local de persoane.
Linia de tramvai 40 va funcționa pe traseu modificat în perioada 09.07.2020 – 12.07.2020, în vederea executării unor lucrări la calea de rulare pentru tramvaie din intersecția Calea Călărașilor/ Str. Traian.
Astfel, tramvaiele vor circula între terminalul „Piața Sf. Vineri” și intersecția Calea Călărașilor/ Str. Traian, apoi pe un traseu modificat în ambele sensuri, pe Str. Traian, Bd. Pache Protopopescu, Şos. Iancului, Şos. Pantelimon, Bd. Chişinău, Bd. Basarabia, apoi pe traseul actual.
Pe tronsonul modificat, tramvaiele liniei 40 vor efectua opriri în stațiile comune cu cele ale liniilor 36, 46 și 55.
Pentru preluarea călătorilor de pe traseul suspendat va fi înființată linia navetă de autobuze 640, care va funcționa între „Bd. Basarabia” (capătul liniei 102) și „Piața Sf. Vineri” (capătul liniei 385), pe traseul: Str. Lucreţiu Pătrăşcanu, Bd. Basarabia, Calea Călăraşilor, Bd. Corneliu Coposu, Str. Sf. Vineri, cu întoarcere pe Str. Sf. Vineri, Bd. Mircea Vodă, Bd. Corneliu Coposu, apoi pe traseul de ducere.
Pe Bd. Basarabia şi pe Calea Călăraşilor, autobuzele vor efectua opriri în stațiile comune cu cele ale liniei de noapte N109, pe Str. Sf. Vineri - în cele comune cu ale liniei 385, iar pe Bd. Mircea Vodă - în cele comune cu ale liniilor 116, 117 și 313.
Circulația rutieră pe Calea Victoriei (între Aleea Kretzulescu şi Splaiul Independenței) și pe Bd. Unirii (între Piața Constituției și Piața Unirii) este restricționată la fiecare sfârșit de săptămână, ca urmare a extinderii zonelor de promenadă din centrul Capitalei.
Având în vedere aceste măsuri, începând cu data de 04.07.2020, în zilele de sâmbătă și duminică, între orele 16:00 și 22:00, STB SA va modifica circulația mijloacelor de transport public de pe traseele din zonele afectate, astfel:
Linia de autobuz 361 va funcţiona, pe sensul spre Piaţa Unirii, între terminalul „Complex Comercial Băneasa” şi intersecţia Cal. Victoriei/Str. Dem. I. Dobrescu, apoi pe un traseu modificat pe Str. Dem. I. Dobrescu, Bd. Nicolae Bălcescu, Bd. I.C. Brătianu, Piața Unirii.
Pe traseul modificat, autobuzele vor efectua opriri în stațiile: “Bd. Nicolae Bălcescu” (comună cu cea a liniilor 126, 168, 226, 300 și 368) situată pe Str. Dem. I. Dobrescu, “Piața 21 Decembrie 1989” (comună cu cea a liniilor 122, 137,138, 268, 381 şi 783) situată pe Bd. Nicolae Bălcescu, “Piața Unirii 1” (comună cu cea a liniilor 104, 116, 117, 123, 312, 313 și 783) situată pe Aleea III Piața Unirii.
Pe celălalt sens, traseul liniei 361 nu va fi modificat.
Linia expres 784 va funcţiona, pe sensul spre Piaţa Unirii, între terminalul „Aeroportul Henri Coandă” şi intersecția Calea Victoriei/Str. Dem. I. Dobrescu, apoi pe un traseu modificat pe Str. Dem. I. Dobrescu, Bd. Nicolae Bălcescu, Bd. Regina Elisabeta, Str. B.P. Haşdeu, Str. Izvor, Calea 13 Septembrie, Bd. Libertății, Bd. Regina Maria, Piața Unirii.
Pe traseul modificat, autobuzele vor efectua opriri în stațiile: “Bd. Nicolae Bălcescu” (comună cu cea a liniilor 126, 168, 226, 300 și 368) situată pe Str. Dem. I. Dobrescu, “Universitate” (comună cu cea a liniilor 61, 66, 69, 70, 85, 90, 91, 336, 601 și N116) situată pe Bd. Regina Maria.
Pe celălalt sens, traseul liniei 784 nu va fi modificat.
În perioade caniculare, șina de tramvai ajunge la temperaturi foarte ridicate, de peste 60 de grade, fapt ce poate provoca unele probleme în circulația vehiculelor, dar nu pune în niciun caz în pericol viața sau sănătatea călătorilor.
Din acest motiv, vara se dilată șina de tip Oțelul Roșu, care nu se regăsește pe traseele pe unde merg autobuze. Dilatarea șinei se manifestă numai pe cea prinsă în dale de beton, fixată cu un cauciuc profilat, fără prindere mecanică. Reparația la șina dilatată se face operativ, de câte ori este nevoie, prin tăierea ei, scurtare și sudare.
O altă problemă care apare în zilele extrem de călduroase este cea legată de lichefierea accentuată a masticului. Dar acesta se folosește la un altfel de șină, de tip nou, care are prindere mecanică și nu apar efecte ale dilatării. La 30 de grade la umbră, masticul se topește, devine mult mai fluid. El este luat și de alte mașini pe roți și pe alte linii decât cele cu cale proprie a tramvaiului. Măsura este de a se completa de câte ori este nevoie în astfel de cazuri.
Măsurile incluse în proiectul pilot privind fluidizarea traficului rutier general și a transportului public vor fi aplicate asupra unor linii de autobuz din Capitală, începând cu data de 01.07.2020.
În acest sens, trei linii de autobuz vor funcționa pe calea de rulare pentru tramvaie, cu opriri în stații la peroane, astfel:
Autobuzele liniei 135 vor circula pe calea de rulare pentru tramvaie de pe Şos. Mihai Bravu, pe tronsonul cuprins între Calea Vitan şi Piața Iancului, cu excepția pasajului Muncii, unde vor circula prin pasaj.
Pe acest traseu, autobuzele vor efectua opriri la peroanele de tramvai din stațiile: „Calea Vitan” (pe sensul spre Piaţa Iancului), „Laborator” (pe ambele sensuri), „Calea Dudeşti” (pe ambele sensuri), „Baba Novac” (pe ambele sensuri), „Gheorghe Petraşcu” (pe ambele sensuri), „Mieilor” (pe sensul spre CET Sud Vitan), „Vatra Luminoasă” (pe ambele sensuri), „Piața Iancului” (pe sensul spre Pasaj CFR Tunari) și în stația nou înființată „Piața Iancului”, amplasată pe Bd. Pache Protopopescu, la aproximativ 50 de metri înainte de intersecția cu Şos. Mihai Bravu.
Autobuzele liniei 182 vor circula pe calea de rulare pentru tramvaie de pe Bd. Iancu de Hunedoara şi de pe Şos. Niculae Titulescu, între Calea Dorobanți şi Banu Manta (pe sensul spre Gara de Nord), respectiv între Str. Maltopol şi Calea Dorobanți (pe sensul spre „Institutul Oncologic”).
Pe acest traseu, autobuzele vor efectua opriri la peroanele de tramvai din stațiile: „Calea Dorobanţilor” (pe sensul spre Institutul Oncologic), „Roma” (pe ambele sensuri), „Pasaj Victoria” (pe ambele sensuri), „Dr. Felix” (pe ambele sensuri) și „Bd. Banu Manta” (pe sensul spre Gara de Nord).
Autobuzele liniei 330 vor circula pe calea de rulare pentru tramvaie de pe Şos. Mihai Bravu, între Bd. Camil Ressu şi stația de tramvai „Gheorghe Petraşcu”, după care vor reveni pe benzile dedicate circulației auto.
Pe acest traseu, autobuzele vor efectua opriri la peroanele de tramvai din stațiile „Baba Novac” şi „Gheorghe Petraşcu”, pe ambele sensuri.
De la 1 iulie, toți călătorii vor fi primiți în mijloacele de transport de conducătorii de vehicule îmbrăcați în uniforme. Fie că au sau nu sacou, în condițiile unor temperaturi ridicate, șoferii vor purta în mod obligatoriu pantalon și cămașă cu mânecă lungă sau mânecă scurtă, iar – opțional - cravată ori eșarfă.
“În prezent, toate eforturile noastre sunt îndreptate spre transformarea fostei regii într-o companie eficientă și mai apropiată de public și dorim mai ales schimbarea mentalității pe un trend nou, proactiv, al unora dintre angajați care au rămas tributari vechilor obiceiuri. Am luat această decizie ca urmare a multor reclamații, anumiți conducători și manipulanți de vehicule nu erau îmbrăcați adecvat, veneau cu șlapi, pantaloni scurți, maiou. Începând cu 1 iulie, cine nu are uniformă nu intră pe traseu. Dar foarte mulți șoferi sunt mândri de această investiție și poartă uniforma încă de când au primit-o”, spune directorul STB SA, Alexandru Hazem Kansou.
STB SA a comandat 14.700 de costume (din care 14.400 pentru bărbați și 300 pentru femei), 19.200 de cămăși bărbătești (cu mânecă scurtă și cu mânecă lungă), 400 de cămăși de damă (cu mânecă scurtă și cu mânecă lungă) și 4.900 de cravate și eșarfe, printr-o investiție în valoare totală de circa 3 milioane lei.
După reorganizarea, din regie autonomă, în societate comercială, STB SA se află în plin proces de transformare, calitatea serviciilor oferite, precum şi propunerile şi sugestiile primite de la călători devenind prioritatea noii conduceri a societăţii. Purtarea uniformei face parte dintr-un program mai amplu al Primăriei Capitalei și al noii conduceri a STB SA, prin care dovedesc ataşamentul faţă de bucureșteni și vizează creşterea calităţii serviciilor oferite în domeniul transportului public.
Linia de troleibuz 61 va reveni la traseul de bază începând cu data de 01.07.2020, ca urmare a realizării condițiilor de circulație a troleibuzelor pe Bd. Eroii Sanitari.
Astfel, de la intersecţia Şos. Cotroceni cu Bd. Dr. Gh. Marinescu, troleibuzele vor circula, în ambele sensuri, pe Bd. Dr. Gh. Marinescu, Bd. Eroii Sanitari, Piaţa Operei, Bd. Mihail Kogălniceanu, apoi pe traseul actual.
De asemenea, troleibuzele vor efectua noi opriri în staţiile: „Bd. Dr. Marinescu” (situată pe Bd. Dr. Gh. Marinescu, pe sensul spre centru), „Facultatea de Medicină” şi „Piaţa Operei” (situate pe Bd. Eroii Sanitari, pe ambele sensuri).
În perioada stării de alertă şi în contextul pandemiei de coronavirus, Societatea de Transport Bucureşti - STB SA asigură confortul şi protecţia călătorilor în toate vehiculele aflate pe traseu prin utilizarea aerului condiționat şi a sistemului de climatizare. Subliniem faptul că NU este utilizată funcția de recirculare a aerului din interior, ci doar introducerea de aer proaspăt și rece, din exterior.
Sistemul de climatizare din autobuze și troleibuze este setat să pornească automat la temperaturi de peste 22 de grade, fără a fi necesară intervenția conducătorului auto.
Din cele aproape 1.000 de autobuze Mercedes Citaro, 500 au echipamente de aer condiționat, iar pentru alte 150 de autobuze, prin eforturile STB SA și ale Primăriei Capitalei, au fost montate instalații de climatizare. Prin același proiect de modernizare a vehiculelor STB SA, alte 100 de troleibuze au fost echipate cu instalații de aer condiționat. În același timp, numărul autobuzelor dotate cu aer condiţionat a crescut şi ca urmare a achiziţiei de către Primăria Capitalei a celor 400 de autobuze Otokar, care au astfel de sisteme.
De asemenea, este în derulare un contract pentru instalarea de sisteme de aer condiționat pe un total de 46 de tramvaie. În prezent, 12 tramvaie din parcul STB sunt echipate cu instalaţii de aer condiţionat, aceste vehicule fiind repartizate pe liniile pe care se înregistrează fluxuri mari de călători, respectiv: 41, 32, 1 şi 10.
Totuşi, din cauza programării la inspecţii tehnice periodice, revizii, reparaţii şi pentru alte activităţi impuse de reglementările actuale, nu toate autovehiculele care sunt programate să iasă în traseu sunt dotate cu instalaţii de climatizare. Iar cele fără aer condiţionat sunt distribuite echilibrat pe linii şi circulă intercalat cu cele cu aer condiţionat.
Pentru îmbunătăţirea transportului public, Primăria Capitalei continuă eforturile de modernizare a flotei STB SA prin achiziţia unor mijloace de transport în comun dotate din construcţie cu echipament de climatizare: 130 de autobuze hibrid (care vor intra treptat pe traseele liniilor 105 și 131, începând cu luna iulie), 100 de troleibuze, alte 100 de autobuze electrice şi 100 de tramvaie.
STB SA derulează împreună cu Primăria Capitalei și alte proiecte care vizează eliminarea noxelor și creșterea calității serviciilor oferite, prin modernizarea flotei existente.
Autobuzele vechi ale STB vor fi transformate în autobuze de tip GNC (gaz natural comprimat) cu normă de poluare Euro 6 sau troleibuze.
Primăria Capitalei, prin Societatea de Transport Bucureşti STB SA mai face un pas spre reducerea emisiilor poluante printr-un proiect de modernizare, într-o primă etapă, a unui număr de 600 de vehicule vechi din parcul circulant.
Astfel, 500 de autobuze Mercedes Citaro Euro 3 şi Euro 4 vor fi transformate în autobuze propulsate cu gaz natural comprimat (GNC, cu normă de poluare Euro 6), iar 100 - în troleibuze. Restul, de până la 1000 de autobuze Mercedes Citaro vor fi modernizate într-o etapă ulterioară a proiectului.
Vehiculele vor suferi transformări esenţiale, inclusiv prin reamenajarea interioarelor şi dotarea lor cu aer condiţionat şi cu echipamente moderne de comunicaţii.
Proiectul prevede, de asemenea, construirea a trei staţii de alimentare, în trei autobaze care vor fi modernizate, staţii necesare pentru încărcarea rapidă cu combustibil a autobuzelor.
Transformarea în troleibuze a celor 100 de autobuze Mercedes Citaro Euro 3 va avea loc concomitent cu extinderea reţelei de contact aferente în unele zone deficitare: Gara de Nord, B-dul Ion Ionescu-Siseşti, Berceni etc.
Acest proiect pilot, estimat la peste 150 milioane de euro, este coordonat de Primăria Capitalei şi dezvoltat cu sprijinul Ministerului Mediului. Astfel, întreaga flotă STB va ajunge la standarde europene şi se va alinia Directivei Parlamentului European privind promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante şi eficiente din punct de vedere energetic.
Prin aceste proiecte, STB SA urmăreşte reducerea gazelor cu efect de seră, o economie substanţială la cheltuielile cu carburant, dar şi prelungirea cu cel puţin şapte ani a duratei de viaţă a autobuzelor vechi, ale căror caroserii sunt în condiţie foarte bună. În acelaşi timp, scad costurile de întreţinere, prin reconstrucţia totală a motoarelor, nemaifiind necesare cheltuieli pentru repararea acestora pentru perioade de 3-5 ani. Totodată, scade şi poluarea fonică produsă de motor cu până la 10 decibeli.
Acest demers se adaugă proiectelor realizate de Primăria Capitalei pentru reînnoirea parcului STB, dintre care menţionăm: achiziţionarea a 130 de autobuze hibrid (care vor intra treptat pe traseele liniilor 105 şi 131, începând cu luna iulie), 100 de troleibuze, alte 100 de autobuze electrice şi 100 de tramvaie.
Linia regională R469 (cu traseul cuprins între terminalele Străulești - Oraș Buftea) va fi suspendată începând cu data de 27.06.2020, ca urmare a solicitării Primăriei Orașului Buftea (în vederea evitării paralelismelor cu liniile regionale nou înființate, R462 și R466).
Începând cu data de 29.06.2020, ora 09:00, stația de troleibuz „Calea Victoriei”, aferentă liniilor 79 și 86, situată pe Str. General Gheorghe Manu pe sensul spre „Piața Romană”, va fi reamplasată la o distanță de aproximativ 50 metri spre Calea Victoriei.