Linia de troleibuz 61 va reveni la traseul de bază începând cu data de 01.07.2020, ca urmare a realizării condițiilor de circulație a troleibuzelor pe Bd. Eroii Sanitari.

Astfel, de la intersecţia Şos. Cotroceni cu Bd. Dr. Gh. Marinescu, troleibuzele vor circula, în ambele sensuri, pe Bd. Dr. Gh. Marinescu, Bd. Eroii Sanitari, Piaţa Operei, Bd. Mihail Kogălniceanu, apoi pe traseul actual.

De asemenea, troleibuzele vor efectua noi opriri în staţiile: „Bd. Dr. Marinescu” (situată pe Bd. Dr. Gh. Marinescu, pe sensul spre centru), „Facultatea de Medicină” şi „Piaţa Operei” (situate pe Bd. Eroii Sanitari, pe ambele sensuri).

În perioada stării de alertă şi în contextul pandemiei de coronavirus, Societatea de Transport Bucureşti - STB SA asigură confortul şi protecţia călătorilor în toate vehiculele aflate pe traseu prin utilizarea aerului condiționat şi a sistemului de climatizare. Subliniem faptul că NU este utilizată funcția de recirculare a aerului din interior, ci doar introducerea de aer proaspăt și rece, din exterior.

Sistemul de climatizare din autobuze și troleibuze este setat să pornească automat la temperaturi de peste 22 de grade, fără a fi necesară intervenția conducătorului auto.

Din cele aproape 1.000 de autobuze Mercedes Citaro, 500 au echipamente de aer condiționat, iar pentru alte 150 de autobuze, prin eforturile STB SA și ale Primăriei Capitalei, au fost montate instalații de climatizare. Prin același proiect de modernizare a vehiculelor STB SA, alte 100 de troleibuze au fost echipate cu instalații de aer condiționat. În același timp, numărul autobuzelor dotate cu aer condiţionat a crescut şi ca urmare a achiziţiei de către Primăria Capitalei a celor 400 de autobuze Otokar, care au astfel de sisteme.

De asemenea, este în derulare un contract pentru instalarea de sisteme de aer condiționat pe un total de 46 de tramvaie. În prezent, 12 tramvaie din parcul STB sunt echipate cu instalaţii de aer condiţionat, aceste vehicule fiind repartizate pe liniile pe care se înregistrează fluxuri mari de călători, respectiv: 41, 32, 1 şi 10.

Totuşi, din cauza programării la inspecţii tehnice periodice, revizii, reparaţii şi pentru alte activităţi impuse de reglementările actuale, nu toate autovehiculele care sunt programate să iasă în traseu sunt dotate cu instalaţii de climatizare. Iar cele fără aer condiţionat sunt distribuite echilibrat pe linii şi circulă intercalat cu cele cu aer condiţionat.

Pentru îmbunătăţirea transportului public, Primăria Capitalei continuă eforturile de modernizare a flotei STB SA prin achiziţia unor mijloace de transport în comun dotate din construcţie cu echipament de climatizare: 130 de autobuze hibrid (care vor intra treptat pe traseele liniilor 105 și 131, începând cu luna iulie), 100 de troleibuze, alte 100 de autobuze electrice şi 100 de tramvaie.

STB SA derulează împreună cu Primăria Capitalei și alte proiecte care vizează eliminarea noxelor și creșterea calității serviciilor oferite, prin modernizarea flotei existente.

Autobuzele vechi ale STB vor fi transformate în autobuze de tip GNC (gaz natural comprimat) cu normă de poluare Euro 6 sau troleibuze.

 

Primăria Capitalei, prin Societatea de Transport Bucureşti STB SA mai face un pas spre reducerea emisiilor poluante printr-un proiect de modernizare, într-o primă etapă, a unui număr de 600 de vehicule vechi din parcul circulant.

Astfel, 500 de autobuze Mercedes Citaro Euro 3 şi Euro 4 vor fi transformate în autobuze propulsate cu gaz natural comprimat (GNC, cu normă de poluare Euro 6), iar 100 - în troleibuze. Restul, de până la 1000 de autobuze Mercedes Citaro vor fi modernizate într-o etapă ulterioară a proiectului.

Vehiculele vor suferi transformări esenţiale, inclusiv prin reamenajarea interioarelor şi dotarea lor cu aer condiţionat şi cu echipamente moderne de comunicaţii.

Proiectul prevede, de asemenea, construirea a trei staţii de alimentare, în trei autobaze care vor fi modernizate, staţii necesare pentru încărcarea rapidă cu combustibil a autobuzelor.

Transformarea în troleibuze a celor 100 de autobuze Mercedes Citaro Euro 3 va avea loc concomitent cu extinderea reţelei de contact aferente în unele zone deficitare: Gara de Nord, B-dul Ion Ionescu-Siseşti, Berceni etc.

Acest proiect pilot, estimat la peste 150 milioane de euro, este coordonat de Primăria Capitalei şi dezvoltat cu sprijinul Ministerului Mediului. Astfel, întreaga flotă STB va ajunge la standarde europene şi se va alinia Directivei Parlamentului European privind promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante şi eficiente din punct de vedere energetic.

Prin aceste proiecte, STB SA urmăreşte reducerea gazelor cu efect de seră, o economie substanţială la cheltuielile cu carburant, dar şi prelungirea cu cel puţin şapte ani a duratei de viaţă a autobuzelor vechi, ale căror caroserii sunt în condiţie foarte bună. În acelaşi timp, scad costurile de întreţinere, prin reconstrucţia totală a motoarelor, nemaifiind necesare cheltuieli pentru repararea acestora pentru perioade de 3-5 ani. Totodată, scade şi poluarea fonică produsă de motor cu până la 10 decibeli.

Acest demers se adaugă proiectelor realizate de Primăria Capitalei pentru reînnoirea parcului STB, dintre care menţionăm: achiziţionarea a 130 de autobuze hibrid (care vor intra treptat pe traseele liniilor 105 şi 131, începând cu luna iulie), 100 de troleibuze, alte 100 de autobuze electrice şi 100 de tramvaie.

Linia regională R469 (cu traseul cuprins între terminalele Străulești - Oraș Buftea) va fi suspendată începând cu data de 27.06.2020, ca urmare a solicitării Primăriei Orașului Buftea (în vederea evitării paralelismelor cu liniile regionale nou înființate, R462 și R466).

Începând cu data de 29.06.2020, ora 09:00, stația de troleibuz „Calea Victoriei”, aferentă liniilor 79 și 86, situată pe Str. General Gheorghe Manu pe sensul spre „Piața Romană”, va fi reamplasată la o distanță de aproximativ 50 metri spre Calea Victoriei.

Începând cu data de 29.06.2020, ora 11:00, stația de autobuz „Râul Doamnei”, aferentă liniilor 122, 222 și 385, situată pe Prelungirea Ghencea pe sensul spre Str. Brașov, va fi reamplasată la o distanță de aproximativ 50 metri spre Str. Valea Oltului.

Circulația va fi restricționată în week-end pe tronsoanele Bd. Basarabia - Piaţa Hurmuzachi şi Bd. Basarabia - Bd. Chişinău, ca urmare a unor lucrări la calea de rulare pentru tramvaie ce vor fi desfășurate în intersecția Bd. Basarabia/ Bd. Chișinău.

Astfel, linia de tramvai 40 va funcţiona, în perioada 27.06.2020 – 28.06.2020, între terminalul „Piaţa Sf. Vineri” şi intersecţia Calea Călăraşilor/ Str. Traian, apoi pe un traseu modificat în ambele sensuri, pe Str. Traian, Bd. Pache Protopopescu, Şos. Iancului, Şos. Pantelimon, Bd. Chişinău, Bd. Basarabia, apoi pe traseul actual.

Pe tronsonul modificat, tramvaiele vor efectua opriri în stațiile liniilor 36, 46 și 55.

Pentru preluarea călătorilor, va fi înființată linia navetă 640, care va funcționa între terminalele „Bd. Basarabia” (comun cu cel al liniei 102) și „Piața Sf. Vineri” (comun cu cel al liniei 385), pe Str. Lucreţiu Pătrăşcanu, Bd. Basarabia, Calea Călăraşilor, Bd. Corneliu Coposu, Str. Sf. Vineri, cu întoarcere pe Str. Sf. Vineri, Bd. Mircea Vodă, Bd. Corneliu Coposu, apoi pe traseul de ducere.

Pe Bd. Basarabia şi pe Calea Călăraşilor, autobuzele vor efectua opriri în stațiile liniei de noapte N109, pe Str. Sf. Vineri, în cele ale liniei 385, iar pe Bd. Mircea Vodă, în cele ale liniilor 116, 117 și 313.

Circulația rutieră va fi restricționată pe Str. Doamna Ghica, pe tronsonul cuprins între Str. Constanța şi Şos. Colentina, din cauza unor lucrări desfășurate la Pasajul rutier Doamna Ghica.

Astfel, începând cu data de 26.06.2020, ora 20:00, STB SA va devia mijloacele de transport de pe traseele afectate, după cum urmează:

Linia de autobuz 143 va funcționa (pe sensul spre „Bucur Obor”) pe traseul de bază între terminalul „Arena Națională” şi intersecția Str. Dumitru Slugeru/ Str. Heliade între Vii, apoi pe un traseu modificat, pe Str. Heliade între Vii, Şos. Electronicii, Str. Callimachi, Şos. Colentina, până la terminalul „Bucur Obor”.

Pe traseul modificat, autobuzele vor efectua opriri în noua stație “Heliade între Vii”, amplasată pe Str. Heliade între Vii, după intersecția cu Str. Dumitru Slugeru (comună cu cea a liniilor 243, N108 și N125).

Pe celălalt sens, traseul nu va fi modificat.

Linia de autobuz 243 va funcționa (pe sensul spre „Bd. Lacul Tei”) pe traseul de bază între terminalul „Cora Pantelimon” şi intersecția Str. Doamna Ghica/ Str. Heliade între Vii, apoi pe un traseu modificat pe Str. Heliade între Vii, Şos. Electronicii, Str. Callimachi, Şos. Colentina, Str. Doamna Ghica, până la terminalul „Bd. Lacul Tei”.

Pe Str. Heliade între Vii, autobuzele vor efectua opriri în stația „Şcoala Generală 145” (comună cu cea a liniilor 143, N108 și N125), precum şi în noua stație „Heliade între Vii”, amplasată după intersecția cu Str. Dumitru Slugeru, (comună cu cea a liniilor 143, N108 și N125), iar pe Şos. Colentina, în stația „Suveica” (comună cu cea a liniilor 66, 143, 182, 243, R409, 682 și N108).

Pe celălalt sens, traseul nu va fi modificat.

Linia de noapte N108 va funcționa (pe sensul spre „Pasaj Colentina”) pe traseul de bază între „Piața Unirii” şi intersecția Str. Dumitru Slugeru/ Str. Heliade între Vii, apoi pe un traseu modificat pe Str. Heliade între Vii, Şos. Electronicii, Str. Callimachi, Şos. Colentina, până la „Pasaj Colentina”.

Pe traseul modificat, autobuzele vor efectua opriri în noua stație “Heliade între Vii”, amplasată pe Str. Heliade între Vii, după intersecția cu Str. Dumitru Slugeru (comună cu cea a liniilor 143, 243 și N125), precum și în stația „Suveica”, situată pe Şos. Colentina (comună cu cea a liniilor 66, 143, 182, 243, R409 și 682).

Pe celălalt sens, traseul nu va fi modificat.

Linia de noapte N125 va funcționa (pe sensul spre „C.F.R. Constanța”) pe traseul de bază între terminalul „Granitul” şi intersecția Str. Dumitru Slugeru/ Str. Heliade între Vii, apoi pe un traseu modificat, pe Str. Heliade între Vii, Şos. Electronicii, Str. Callimachi, Şos. Colentina, rond Doamna Ghica, Şos. Colentina, apoi pe traseul de bază.

Pe traseul modificat, autobuzele vor opri în noua stație “Heliade între Vii”, amplasată  pe Str. Heliade între Vii, după intersecția cu Str. Dumitru Slugeru (comun cu cea a liniilor 143, 243 și N108).

Pe celălalt sens, traseul nu va fi modificat.

De la aceeaşi dată, stația de autobuz „Şos. Colentina”, aferentă liniilor 243 și N108, situată pe Str. Doamna Ghica, după intersecția cu Şos. Colentina, pe sensul spre Şos. Pantelimon, va fi reamplasată la aproximativ 40 m după intersecția cu Şos. Gherase, spre Str. Heliade între Vii.

Actualizare:

Serviciul de plată prin sms este funcțional de la ora 14:32.

 

------------------------

Serviciul de plată a călătoriei prin sms a întâmpinat probleme tehnice, astăzi, 25.06.2020, începând cu ora 11:58.

Momentan, acesta nu este disponibil pentru niciun operator de telefonie mobilă.

Echipele tehnice specializate lucrează în vederea remedierii defecțiunii.

Linia de autobuz 278 va funcționa pe traseu modificat în ambele sensuri, începând cu data de 27.06.2020.

Autobuzele acestei linii vor circula pe traseul de bază între terminalul „Cartier Militari” și intersecția Bd. Iuliu Maniu cu Str. Valea Cascadelor, apoi pe un traseu modificat, pe Bd. Iuliu Maniu, Str. Apusului, până la „Complex Comercial Apusului”.

Pe traseul modificat, autobuzele vor efectua opriri în stațiile comune cu cele ale liniilor 61, 62, 137, 138, 178, 236 (de pe Bd. Iuliu Maniu) și 336 (de pe Str. Apusului).

STB SA nu va mai desfășura serviciul de transport în comun pe ruta regională R476 (Piața Clăbucet – Pasaj CFR Chitila), începând cu data de 27.06.2020.

Din aceeași dată, acest traseu va fi preluat de către un alt operator de transport.

Societatea de Transport Bucureşti desfăşoară sâmbătă şi duminică, 20 şi 21.06.2020, o acţiune amplă de curăţenie şi igienizare a vehiculelor, care face parte din campania începută înaintea declanşării pandemiei de coronavirus.

Astfel, în weekend, 620 de angajaţi s-au mobilizat şi s-au prezentat voluntar în autobaze şi depouri pentru a curăţa şi igieniza mijloacele de transport din parcul STB SA. Pentru fiecare vehicul care va ieşi în traseu, va fi aplicat programul de spălare şi igienizare în interior şi exterior, precum şi neutralizarea graffiti-urilor.

“Pentru mine este extrem de important aspectul interior al vehiculelor şi, în general, condiţiile de transport pe care le asigurăm călătorilor. Din acest motiv, începând cu luna iulie, voi dispune alocarea unor resurse financiare şi umane adecvate, astfel încât să reuşim să oferim pasagerilor condiţii de călătorie civilizate”, spune Alexandru-Hazem Kansou, directorul general al STB SA.

De luni, mijloacele de transport în comun vor fi monitorizate pentru a urmări dacă este menţinut un aspect decent.

Pe de altă parte, pentru prevenirea infectării pasagerilor cu noul coronavirus, STB SA dezinfectează zilnic toate vehiculele din parcul circulant, conform prevederilor legale, folosind substanţe care distrug virusurile (pe bază de clor).

Prin aceste acţiuni, STB SA îşi propune să asigure vehicule igienice şi un grad de confort cât mai ridicat pentru călători.

STB SA face apel la călători să respecte eforturile pe care Societatea le face şi să păstreze curăţenia vehiculelor, aceasta fiind o dovadă de respect şi faţă de ceilalţi călători.

Totodată, societatea de transport le mulţumeşte celor care au înţeles că de fiecare dintre noi depinde în ce condiţii călătorim.

(Cei interesaţi pot descărca imagini surprinse în timpul acţiunii de igienizare de la adresa de internet: http://stbsa.ro/media_pag ).

Societatea de Transport Bucureşti (STB SA) efectuază lucrări de optimizare a Sistemului de taxare, în zilele de 20 şi 21 iunie 2020, astfel că centrele de emitere şi reîncărcare carduri din reţeaua STB SA ar putea înregistra erori pentru operaţiuni precum emiterile de carduri Activ personalizate (cu nume şi prenume), indiferent dacă sunt sau nu cu reduceri, translatări şi preschimbări. În schimb, vor putea fi reîncărcate cardurile cu titluri tarifare (cu şi fără reduceri) sau vor putea fi achiziţionate carduri Activ (nenominal) şi Multiplu.

Aceste lucrări la sistemul automat de taxare fac parte dintr-un program mai amplu de măsuri, care au ca scop creșterea calității serviciilor oferite de STB SA.

Mulţumim pentru înţelegere!

Referitor la imaginile difuzate in mediul online cu un troleibuz de pe linia 69 care nu avea tensiune în rețea, STB face urmatoarele precizări:

Evenimentul s-a petrecut astazi, in zona Drumul Taberei, unde, din cauza instabilitatii atmosferice accentuate, a avut loc o cadere de tensiune. Intrucat acest troleibuz nu are autonomie de mers fara alimentare directa de la retea, cateva persoane au ajutat benevol soferul sa ajunga cu troleibuzul in zona cu tensiune in retea.

Facem precizarea că astfel de situatii sunt generate de faptul ca vechile administratii au privat de investitii acest domeniu, consecinta fiind invechirea parcului STB. Tocmai pentru a compensa lipsa de implicare din anii anteriori, in actualul mandat a fost pusa in practica o politica de innoire si modernizare a parcului STB.

Astfel, in ultimii ani au fost realizate proiecte pentru achizitia a 830 de noi mijloace de transport. Dintre acestea, 630  au fost contractate pana acum de actuala conducere a Primariei Capitalei: 100 de troleibuze, 400 de autobuze Euro 6 achizitionate anul trecut si care se afla in trafic si 130 de autobuze hibrid Mercedes- Benz, a caror livrare incepe in aceasta luna.

Alte 100 de autobuze electrice si 100 de tramvaie sunt in procedura de achizitie.

Contractul pentru cele 100 de noi troleibuze, care dispun de tehnologie actuala, a fost semnat in luna martie, iar livrarea incepe in luna noiembrie.

Noile troleibuze au autonomie in exploatare de minim 20 de km, in cazul intreruperii furnizarii curentului electric, caracteristica ce previne astfel de situatii. Totodata, acestea au o capacitate de minim 96 de pasageri, o lungime de 12 metri si autonomie asigurata prin intermediul grupului generator propriu al troleibuzului.

Troleibuzele vor fi dotate cu cu sistem informatic performant care permite atat furnizarea informatiilor despre calatorie in timp real, precum si furnizarea unor date importante despre starea de functionare a troleibuzelor catre Societatea de Transport Bucuresti. Acestea vor avea climatizare automata, o capacitate mare de transport calatori și functii speciale destinate persoanelor cu dizabilitati. De asemenea, vor fi dotate cu tehnologie wireless pentru calatori si prize USB pentru incarcarea rapida a dispozitivelor mobile